Nagyvilág

Ismét csökken a kamat Izlandon

Az izlandi központi bank csütörtökön 1 százalékponttal csökkentette a kamatot, immár az egymást követő második hónapban, hogy további lendületet adjon a válság által erősen megtépázott gazdaságnak.

A csütörtöki döntés értelmében az irányadó kamat 10 százalék lesz a korábbi 11 százalék helyett. A betéti kamat 0,5 százalékponttal 8,5 százalékra, az egynapos hitel kamata 1,5 százalékponttal 11,5 százalékra csökkent.

Ezt megelőzően november 5-én csökkentette a kamatokat a központi bank az infláció mérséklődésének köszönhetően, 12 százalékról 11 százalékra, egyébként július óta változatlan volt a kamat.Tavaly ősszel, az izlandi bankrendszer összeomlásakor még 18 százalék volt az alapkamat, idén június óta tartotta a jegybank 12 százalékon a rátát.

Az izlandi gazdaság kezd stabilizálódni a fennállása óta legsúlyosabb recesszió után: az idei harmadik negyedévben 7,2 százalékkal csökkent a hazai össztermék (GDP) az egy évvel korábbihoz képest, míg az előző negyedévhez viszonyítva 5,7 százalék volt a visszaesés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik