Nagyvilág

Titkosszolgálat törte fel a klímaszervert?

Az ENSZ befolyásos kutatója úgy véli, hogy orosz titkosszolgálatok állnak a klímakutatók szerverének feltörése mögött. Ezt azért gyanítja, mert már többször felvetődött, hogy az orosz titkosszolgálat hackereknek fizet, hogy törjék fel az ellenzéki szervezetek szervereit.

Nem lelkes amatőrök, hanem az orosz titkosszolgálat állhatott a néhány hete nyilvánosságra hozott dokumentumok hátterében, amelyekből az derül ki, hogy egy nemzetközi éghajlatkutató-csoport tagjai szándékosan eltúlozták a klímaváltozással kapcsolatos felméréseik eredményét. A cél a koppenhágai ENSZ csúcstalálkozó ellehetetlenítése lehetett- ismerteti Jean-Pascal Ypersele, az ENSZ Kormányközi Klímaváltozási Panel (IPCC) alelnökének véleményét a The Independent.

A kutató arra a levelezésre utal, amiben egy kutató azt írta, hogy trükköt alkalmazott egy olyan eltérés „álcázására”, amely bizonyos adatsorokban mutatkozott a fák évgyűrűi és a hőmérséklet között. Emiatt sokan úgy vélekedtek, a levelezés bizonyítja, hogy a globális felmelegedés nem több puszta kitalációnál.

A napilap emlékeztet rá, hogy a múltban többször felvetődött
a gyanú, hogy az orosz titkosszolgálat hackereknek fizet, akik
ellenzéki szervezetek szervereire törnek be. Ypersele ezért gyanakszik az orosz ügynökökre.

A lap felveti, hogy Oroszország igyekszik mindent elkövetni annak érdekében, hogy ne jöhessen létre a 2012-ben lejáró Kiotói Egyezményhez hasonló újabb megállapodás a károsanyag-kibocsátási kvótákról. A globális felmelegedés ugyanis bizonyos szempontból nem jönne rosszul Moszkvának: a szibériai hideg enyhülésével lehetőség nyílna a térség hatalmas kőolaj- és földgázmezőinek olcsó feltárására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik