Nagyvilág

Orosz diszkótűz: 118-ra nőtt a halottak száma

Keddre 118 főre emelkedett a három nappal korábban Permben pusztító tűzvész áldozatainak száma. A kórházakban lévő sérültek közül öt meghalt az éjszaka.

A permi, a moszkvai, a szentpétervári és a cseljabinszki kórházakban több mint száz sérültet ápolnak, s mindannyiuk állapota súlyos. Permben hétfőn mintegy 30 áldozatot temettek el csikorgó, mínusz 20 fokos hidegben az egyik temető külön számukra kialakított új parcellájában.

Vlagyimir Putyin kormányfő, aki általában nem látogatja meg a katasztrófák és jelentős terrorcselekmények helyszíneit, keddre virradó éjszaka személyesen helyezett el virágokat a Moszkvától 1200 kilométerre keletre lévő város tűz sújtotta éjszakai klubjánál, majd tájékozódott a helyzetről. A miniszterelnök a terület vezetőivel tartott értekezleten kijelentette: a tűzbiztonsági előírások teljesítését szemponttá teszi a helyi vezetők munkájának értékelésében. Követelte, hogy főhatósági szinten vonják le a szükséges következtetéseket a történtekből.

Közben az egész országban megkezdték a soron kívüli tűzvédelmi ellenőrzéseket minden olyan helyen, ahol sok embert gyűlhet össze.

A permi Sánta Ló éjszakai klubban szombatra virradó éjszaka ütött ki a tűz, amikor mintegy 300 vendég a szórakozóhely fennállásának 8. évfordulóját ünnepelte. A helyiségnek mindössze két bejárata volt. A vendégek a főbejáraton keresztül próbáltak meg menekülni, ahol az egyik ajtószárny zárva volt, s csak nagyon kevesen jutottak ki az előtérbe, majd onnan egy szűk lépcsőn az utcára. A legtöbben füstmérgezés, illetve súlyos, kiterjedt égési sebek következtében vesztették életüket. Ez volt Oroszország eddigi legsúlyosabb hasonló katasztrófája.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik