Külföld

H1N1: kevés áldozat lesz

admin
admin

2009. 12. 08. 16:13

A legkevesebb áldozattal járó influenzajárvány lehet a H1N1-pandémia, amelynek második hulláma túl van a csúcsponton az Egyesült Államokban - idézett amerikai szakvéleményeket a keddi The Washington Post.

Vezető epidemológusok friss tanulmányai szerint a H1N1-járványban valószínűleg kevesebben halnak meg, mint a korábbi hasonló járványokban, ugyanakkor figyelmeztetnek az új vírustörzs rendkívüli szeszélyességére. „Valószínűleg ez lesz a legenyhébb feljegyzett járvány” – foglalt állást Marc Lipsitch, a Harvard Egyetem járványkutatója. Becslése szerint az áldozatok száma 10-15 ezer lesz, a legrosszabb esetben sem halnak meg 60 ezernél többen.

A megkönnyebbülés félelemmel párosul az Egyesült Államokban: a közegészségügyi hatóságok attól tartanak, hogy a lakosság jelentős része már nem törődik az oltással, s ez végzetesnek bizonyulhat, ha a vírus újabb, harmadik hullámban fog támadni a télen, vagy egy veszélyesebb formává mutálódik. Az amerikai elnök melletti egészségügyi tanácsadó testület augusztus végén még azt jósolta, hogy 30-90 ezer áldozata lesz az újinfluenzának. Lipstich rámutatott, akkor még azzal számoltak, hogy a lakosság mintegy 30 százaléka betegszik meg, ezzel szemben a megbetegedési arány csak 15 százalékos.

Az adatok arról tanúskodnak, hogy az elhalálozással járó fertőzések aránya kisebb a vártnál – mondta Ira Longini, a Washingtoni Egyetem biostatisztika professzora. A USA Today arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a vakcina mind nagyobb mennyiségben jut el a lakossághoz, az egyre kevésbé érzi szükségét annak, hogy beoltassa magát. Korábban, amikor leginkább szükség lett volna vakcinára, hiány volt belőle, november 2-ig csak 30 millió adag ellenszérum készült el, ez a lakosság 10 százalékának lett volna elegendő. Hétfőig már 81 millió dózis vakcinát osztottak szét a 300 milliós országban.

A USA Today arról is írt, úgy tűnik, hogy a vakcina szétosztása körül korábban visszaélések történtek. Akkor, amikor a legnagyobb hiány volt az ellenszérumból, azt nem a leginkább rászorulókhoz, a legveszélyeztetettebb csoportokhoz juttatták el, hanem például olyan nagyvállalatokhoz, mint a Walt Disney World, a Toyota, továbbá katonai vállalatok, olajcégek, hajózási társaságok és pénzintézetek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.