Nagyvilág

Morales fölényesen nyert

Már az első fordulóban 60 százalékot szerzett a hivatalban lévő bolíviai államfő, Evo Morales, míg két fő riválisa 25, illetve 10 százalék körüli eredményt ért el – derül ki a közvéleménykutató-intézetek előrejelzéseiből.

A helyi idő szerinti délutáni urnazárást követő felmérések egybehangzóan kimutatták: az 50 éves politikusra a választók több mint hatvan százaléka szavazott. Így Morales messze megelőzve ellenfeleit, már az első választási fordulóban megszerezte – immár másodszor – a legmagasabb közjogi méltóság tisztét.

Morales megismételte 4 évvel ezelőtti választási teljesítményét, mert akkor is már az első fordulóban eldőlt: ő lesz az ásványkincsekben gazdag, de a lakosság anyagi helyzetét tekintve szegény, és az életszínvonal alapján megosztott ország első embere.

Az előrejelzések szerint riválisai, Manfed Reyes Villa volt katonatiszt és Cochabamba tartomány egykori jobboldali kormányzója 25 százalék körül eredményt ért el, míg Samuel Doria Medina vállalkozóra, egy volt jobbközép kormány miniszterére a választók alig tíz százaléka szavazott.

A vasárnapi választás után folytatódhat Morales szocialista orientációjú politikája, amely deklaráltan az ország “újraalapítására”, vagyis a gyarmati örökség felszámolására, valamint az indián őslakosok és a volt gyarmatosítók leszármazottai közötti egyenlőség megteremtésére irányul.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik