Nagyvilág

Megóvják a romániai elnökválasztást

A román Szociáldemokrata Párt (PSD) úgy határozott, hogy megóvja a választási eredményt, amely a szavazatok majdnem teljes mértékű összesítése után azt mutatja, hogy a szociáldemokrata Mircea Geoana ellenfele, Traian Basescu nyerte meg a romániai elnökválasztást.

A PSD-nek ezt a döntését Liviu Dragnea, a párt főtitkára jelentette be hétfőn. A szociáldemokraták szerint nagyon magas az érvénytelen szavazatok száma, de egyéb rendellenességekre is felfigyeltek.

Dragnea leszögezte: „a választási csalások” kötelezik arra a PSD-t, hogy óvja meg az eredményt. Ezt a jogi lépést keddig véglegesítik, ugyanis – mint mondta -, alaposan meg kell indokolni az óvást. A politikus hozzátette, hogy nekik továbbra is az a meggyőződésük, hogy a románok Geoanát választották elnöknek, de a Basescut támogató „állami apparátus” csalással próbálja nyertessé avatni a demokraták jelöltjét.

Az Országos Választási Iroda (BEC) hivatalos eredménye azt mutatja, hogy a szavazatok 99,95 százalékos feldolgozottsága alapján továbbra is Traian Basescu vezet, aki a voksok 50,3 százalékát szerezte meg, míg Geoana a 49,6 százalékát gyűjtötte össze.

A BEC által közölt adatok szerint Basescu 69.961 szavazattal kapott többet ellenfelénél. Még kilenc szavazókörzetből kell feldolgozni a voksokat. Román kommentátorok szerint azonban kicsi a valószínűsége annak, hogy a hivatalos részeredmény által tükrözött mostani sorrend változzon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik