Nagyvilág

Megszállták a városházát a tüntetők Athénban

A görög rendőrség köveket dobáló, autókat megrongáló fiatalokat, valamint a városházát rövid időre elfoglaló tüntetőket vett őrizetbe szombaton Athénban, ahol tüntetések kezdődtek annak a fiúnak az emlékére, akit egy éve egy rendőr lőtt le.

Az első rendőrségi jelentések szerint a fővárosban őrizetbe vettek között van 5 olasz és 3 albán is.

A városközpontban – ahol 2008. december 6-án halálos lövés érte a 15 éves Alexisz Grigoropuloszt – két autót gyújtottak fel, a kivezényelt rendőrökre pedig kőzáport zúdítottak.

A megemlékezés békésnek indult, az események azt követően fajultak el, hogy néhány anarchista a biztonsági erőkre támadt.

Athén Keratszini nevű negyedében a tüntetők rövid időre megszállták a városházát. A rohamrendőrök támadást indítottak az épületfoglalók ellen.A helyszínen kőtörőkalapácsokat, gázmaszkokat és gyújtóbombákká alakított sörös dobozokat foglaltak le. A két helyszínen összesen hozzávetőleg százötven embert állítottak elő.

A hatóságok Athénban mintegy 6 ezer rendőrt mozgósítottak, mert vasárnap és hétfőn várhatóan nagyszámú tüntető lepi el a főváros utcáit, hogy megemlékezzen a fiú haláláról. A megmozdulásra a hatóságok tudomása szerint külföldről is érkeztek anarchisták.

Alexisz Grigoropulosz halála tavaly heves tüntetéseket és zavargásokat váltott ki Görögországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik