Nagyvilág

Évek óta nem tudnak az amerikaiak bin Ladenről

Az amerikai hatóságok nem tudják, hol bujkál Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorhálózat vezetőjének hollétéről évek óta nincsenek kézzelfogható információk - közölte Robert Gates amerikai védelmi miniszter.

Robert Gates az ABC-nek adott interjúban – amelyet helyi idő szerint vasárnap sugároz teljes terjedelmében az amerikai televízió – azt mondta: nem tudja megerősíteni azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint egy fogvatartott az év elején állítólag Kelet-Afganisztánban látta a terroristavezért.

“Valójában nem tudjuk, hogy hol van Oszama bin Laden. Ha tudnánk, odamennénk és elfognánk őt” – mondta Gates az interjúban.

A védelmi minisztert arról kérdezték, hogy utoljára mikor voltak a hatóságoknak kézzelfogható információik Oszama bin Laden hollétéről. “Azt hiszem, évekkel ezelőtt” – válaszolta Gates.A BBC a minap közölte, hogy Pakisztánban egy fogvatartott azt állította: olyan információi vannak, hogy Oszama bin Laden januárban vagy februárban a kelet-afganisztáni Gazni tartományban tartózkodott.

Az amerikai szenátus külügyi bizottsága november végén kiadott jelentésében úgy foglalt állást, hogy Oszama bin Laden a Bush-kormányzat és az amerikai katonai parancsnokok összehangolt erőfeszítéseinek hiánya miatt tudott kereket oldani az afganisztáni Tora Bora hegységből 2001 végén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik