Nagyvilág

Egyre nő a leégett orosz éjszakai klub halottjainak száma

Tovább nőtt a permi éjszakai klubban kitört tűzvész áldozatainak száma: vasárnapra virradó éjszaka több súlyos égési sérüléseket szenvedett áldozat elhunyt a kórházakban, s így a tűz nyomán vasárnap délelőttig 112 ember vesztette életét.

Kórházakban mintegy 120 sérült van, közülük több mint 80 állapota súlyos, 60 embert géppel lélegeztetnek.

A tűz szombatra virradó éjszaka tört ki a Moszkvától 1200 kilométerre lévő, 1,2 milliós lakosságú Perm történelmi belvárosában lévő Sánta ló éjszakai klubban.

A lángok pillanatok alatt hatalmába kerítették a mintegy 500 négyzetméteres helyiség jelentős részét, és a klub fennállásának 8. évfordulóját ünneplő közel 300 ember többsége nem tudott idejében kijutni.

A sérülteket szombaton a rendkívüli helyzetek minisztériumának repülőgépei összesen nyolc járattal több városba, elsősorban Moszkvába és Szentpétervárra vitték, ahol különleges égési osztályok vannak egyes kórházakban.

A Moszkvába szállítottak közül vasárnapi közlés szerint húszan vannak nagyon súlyos állapotban.

Sokan a testfelületük 50 százalékán, vagy még nagyobb területen szenvedtek égési sebeket.

Tatyjana Golikova egészségügyi miniszter bejelentette, hogy a sérülteknek minden szükséges plasztikai műtétet is az állam fedez.Szergej Sojgu, a rendkívüli helyzetek minisztere és Rasid Nurgalijev belügyminiszter a helyszínről vasárnap hajnalban visszatérve újra hangsúlyozta: a terrorcselekmény lehetősége kizártnak tekinthető, a szakemberek semmi olyan nyomot nem találtak, amely ilyenre utalt volna.

A tüzet az illetékesek szerint egy tűzijáték-petárda okozta, csak az nem világos még, hogy a petárda nem rendeltetésszerűen működött, vagy az alkalmazók nem vették figyelembe a szalmafonattal díszített álmennyezet magasságát.

Vasárnap őrizetbe vették a Sánta ló klub helyiségének két társtulajdonosát – akik azzal védekeztek, hogy ők csupán bérbe adták a helyiséget hosszú távra -, továbbá a klub bérlőjét, igazgatóját és művészeti vezetőjét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik