Nagyvilág

“Túlspórólnak” a munkáltatók

Egyre csökken a munkahelyeken a dolgozók rendelkezésére álló tér. Szakértők szerint a cégek túl messzire mennek a spórolásban.

A vállalkozások olcsóbb helyiségeket keresnek maguknak,
„optimizálva a négyzetméter-költséget”, ami gyakran azzal jár, hogy az
alkalmazottak rendelkezésére álló tér egyre kisebb és egyre távolibb, így romlanak a munkakörülmények – állapította meg a Le monde.

Számos francia szolgáltató cégnél a fizetések után az ingatlan jelenti a második legnagyobb költségtételt, ezért a központból egyre inkább a külvárosokba, illetve a környező településekbe költöznek át. Például az Atos cég 8000 alkalmazottját a közeli Bezons-ban összpontosítva bérleti kiadásait 50 millió euróról 25 millióra csökkenti. A nagyvállalatok példáját követik a kis- és középvállalatok is. 2005 és 2008 között évente átlag 23 500 munkahelyüket telepítették át a Párizst övező megyékbe.

Szakértők szerint a jelenség Magyarországon is ismert. Míg korábban, átlag 10 négyzetméter állt rendelkezésre a munkahelyeken, ma már csak 6 négyzetméter, sőt az úgynevezett osztott vagy rugalmas munkahelyeken már csak 4 négyzetméter.

Február óta ezt az Atos Consulting cég alkalmazottai is megtapasztalhatták: 100 ember számára csak 80 munkahelyet alakítottak ki náluk. „A konzultánsok otthon dolgoznak, rossz hangulat alakult ki, és ez csak erősödni fog, amikor átköltözünk Bezons-ba, egy igen rosszul kiszolgált munkahelyre” – mondja a személyzet egyik képviselője. Egy tanulmány szerint az alkalmazottak eddig átlag 43 perc alatt jutottak el munkahelyükre, az új helyen ehhez átlag 73 percre lesz szükségük.

„Túl messze mentünk a takarékoskodásban és az uniformizálásban” – ismeri el Pierre Bouchet, a Génie des Lieux nevű, a munkahelyek berendezésével foglalkozó cég szakértője, aki szerint a vezetők nem fordítanak elég figyelmet a munkaterületekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik