Nagyvilág

Rajtaütöttek a Fülöp-szigeteki tömeggyilkoson

A novemberi politikai tömeggyilkosság után úgy határozott a Fülöp-szigeteki elnök, hogy rögtönítélő bíráskodással fognak dönteni a vádlottak sorsáról - tudósított a BBC.

Statáriumot hirdetett ki a Fülöp-szigeteki elnök a további erőszak megakadályozására a Maguindanao tartományban, ahol novemberben politikai tömeggyilkosságot követtek el. Gloria Macapagal Arroyo államfő, akinek egyik szövetségesét vádolják a rémtett elkövetésével, azért döntött így, mert az áldozatok hozzátartozói felszólították rá.

Az is sürgette, hogy őrizetbe vették a gyilkossággal vádolt, ifjabb Andal Ampatuan polgármestert és ezért gyülekezni kezdtek a hozzá hű fegyveres csoportok, annak ellenére, hogy a katonák nagy mennyiségű fegyvert és lőszert foglaltak le a befolyásos
Amputan klán tagjainak házaiban tartott razziák során.

Amputant 25 gyilkossággal vádolják, a határozat szerint elbírálásáról a rögtönítélő katonai bíróság fog dönteni.

A Fülöp-szigetek egyik déli falujában november 23-án fegyveresek támadtak egy gépkocsioszlopra, amelyben a helyi hatalmat birtokló Ampatuan-klánnal szemben a jövő évi kormányzóválasztáson indulni kívánó politikus felesége, nővérei és más családtagjai utaztak, ügyvédek és újságírók kíséretében. Az út mellett később 57 lemészárolt ember holttestét találták meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik