Nagyvilág

Obama is klímázik

Barack Obama, amerikai elnök korábban megy a koppenhágai klímacsúcsra, mint azt tervezte. Ezzel az USA húzóerejének hatékonyságát növelné.

Barack Obama amerikai elnök megváltoztatta tervét: nem december 9-én, hanem 18-án utazik a klímaváltozásról tartandó csúcstalálkozóra, Koppenhágába. Ez lesz a tárgyalássorozat zárónapja.

“Az elnök úgy ítéli meg, hogy az Egyesült Államok húzóereje kétségkívül hatékonyabb lesz, ha inkább a végén, nem pedig 9-én vesz részt a koppenhágai csúcstalálkozón” – közölte Robert Gibbs fehér házi szóvivő.

Obama eredeti tervét többen bírálták, ezért más vezetőkkel tárgyalt és változtatott. Nicolas Sarkozy francia elnök, akivel szintén beszélt a kérdésről, a vendéglátó Lars Lokke Rasmussen dán, valamint Gordon Brown brit kormányfő is elégedetten fogadták a döntést.

Több mint száz állam- és kormányfő erősítette meg, hogy részt vesz a koppenhágai konferencián. A december 7. és 18. közötti tanácskozáson megállapodást terveznek elfogadni, amely felváltja az ENSZ Éghajlatváltozási Egyezményéhez csatolt, 2012-ben lejáró kiotói jegyzőkönyvet.

A klímacsúcsról az FN.hu részletesen tudósít.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik