Külföld

Biztos gázellátást ígértek a viaskodó ukránok

admin
admin

2009. 12. 05. 11:23

A gázszállítás biztonságát garantálta Ukrajna egymással viaskodó államfője és miniszterelnöke is. Kérdéses, hogy hatalmi harcuk miatt megismétlődik-e a januári gázkimaradás.

Ukrajna garantálja az Európai Unióba irányuló orosz gázszállítások folyamatosságát – mondta az ukrán államfő, az EU és az ukrán vezetés csúcstalálkozója után. Viktor Juscsenko arról biztosított, hogy országa mindent megtesz azért, hogy ne forduljon elő a januárihoz hasonló fennakadás a földgázszállításokban.

Annak ellenére, hogy Juscsenko legfőbb politikai ellenlábasa, ezzel Julija Timosenko miniszterelnök is egyetértett. Elmondta, hogy nem tűrné el, hogy bárki is fenyegesse az orosz gázt az unió felé továbbító rendszerek biztonságát.

Ukrajnának minél hamarabb szükséges volna teljesítenie a Nemzetközi
Valutaalap (IMF) hitelkeretének igénybe vételéhez fűzött feltételeket – szögezte le az EU elnöke, Svédország miniszterelnöke, Fredrik Reinfeldt és Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke. Erre azért volna nagy szükség, mert az IMF 16,4 milliárd dolláros hitelkeretet bocsátana Ukrajna rendelkezésére, ha garantálnák a biztonságos gázellátást és ha befejeződne Juscsenko és Timosenko hatalmi viaskodása, ami miatt az oraszág nem teljesíti a hitelhez kapcsolódó költségvetési előírásokat. Efelé tett lépésnek számít, hogy a novemberi 510 millió eurós, orosz gázszámlát már kifizették.

Az EU attól tart, hogy a világméretű gazdasági válságban megrendült Ukrajna nem tud majd fizetni az Oroszországtól vásárolt földgázért, és az így újra kipattanó ukrán-orosz gázárvita ismét fennakadásokat okoz.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.