Nagyvilág

Bajnai amerikai segítséget kért a romaintegrációhoz

A kormányfő azt kérte, utazzanak amerikai szakértők Magyarországra a roma integrációs program segítésére. Bajnai szerint a roma és az amerikai fekete kisebbség integrációja hasonlít egymásra.

Bajnai Gordon miniszterelnök amerikai segítséget kért a roma integrációs programhoz Washingtonban, amikor találkozott Benjamin Cardin szenátorral, az amerikai Helsinki Bizottság elnökével. Utalt arra, hogy a roma és az amerikai fekete kisebbség integrációja hasonlít egymásra, Magyarországnak ezért szüksége van az Amerikában ezen a téren felhalmozódott tudásra.

Közös rendőrségi továbbképzés

Cardin kifejtette: bízik abban, hogy a magyarországi roma integrációs program modellértékű lesz, szerinte a romakérdést Európa-szinten kell kezelni.

Bajnai Gordon a romagyilkosságok kapcsán rendőri segítséget kért. Elmondta, hogy a rendőröknek Magyarországon olyan problémákkal kell megküzdeniük, amelyek korábban nem léteztek. Jelezte, hasznos lenne közös amerikai-magyar rendőrségi továbbképzési programot indítani az amerikai tapasztalatok átemelése érdekében.

KÉPGALÉRIA!

KÉPGALÉRIA!

Népirtás elleni központ nálunk?

Bajnai Gordon azt is kérte a Helsinki Bizottság elnökétől: lobbizzon azért, hogy az ENSZ által létrehozandó úgynevezett népirtás elleni központ Budapesten jöhessen létre.

A szlovák államnyelvtörvény ügyében tájékozott Cardin szenátor kifejtette: helyteleníti azt, ami Szlovákiában a nyelvtörvénnyel kapcsolatban történik. Véleménye szerint a magyar kormány helyesen járt el, amikor nem öntött olajat a tűzre, nem fokozta a feszültséget, hanem a helyzet megoldására törekedett az EBESZ segítségével.

2011-től növekedés

Bajnai Gordon ugyancsak csütörtökön részt vett a Council on Foreign Relations tekintélyes külpolitikai agytrösztben rendezett kerekasztal-beszélgetésen, amelynek a transzatlanti kapcsolatok fejlődése volt a témája. A miniszterelnök ezenkívül előadást tartott a kereskedelmi kamarában, ahol beszámolt a magyar gazdasági válságkezelés lépéseiről és az eddig elért eredményekről. Úgy jósolta, a mostani reformok gyümölcsei már 2 év múlva beérnek, 2011-től Magyarországon évi 3-4 százalékos növekedés várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik