Nagyvilág

Sólyom László a túlzott kínai hatást ellensúlyozná

Sólyom László Dél-Koreában és a Japánban tett látogatásának célja a jubileumi diplomáciai évfordulók mellett, hogy ellensúlyozza a Magyarországon eluralkodni látszó "túlzott kínai hangsúlyt".

A köztársasági elnök csütörtökön Tokióban elmondta: a Távol-Kelet Magyarország számára nagyon fontos, és örül annak, hogy most ezt a két országot látogatta meg, ezzel ellensúlyozva azt a túlzott kínai hangsúlyt, ami otthon eluralkodni látszik.

Kína is nagyon fontos, de nem lehet elhanyagolni se Koreát, se Japánt – hangsúlyozta. “Ha valahol van egy speciális szimpátia és jóindulat Magyarország felé, akkor ezt bűn nem kihasználni” – fogalmazott.

Az államfő csütörtökön találkozott Akihito japán császárral és Hatojama Jukio miniszterelnökkel.

A köztársasági elnök utalt arra, idén van a 140. évfordulója annak, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia és Japán felvette a diplomáciai kapcsolatokat, illetve újrafelvételük 1959-es évfordulóját is most ünnepeljük.Sólyom László szerint Japánnal a gazdasági kapcsolatok egy olyan szintre értek, amikor mindenképpen tovább kell lépni és új korszakot kell kezdeni, új területeket kell bevonni az együttműködésbe.

Az államfő a környezetvédelmi együttműködés és a zöld technológia magyarországi bevezetése területén bővítené a kapcsolatokat, és véleménye szerint ezeken a területeken készség is mutatkozik az együttműködésre.

Sólyom László azt mondta, szeretnék azt elérni, hogy Magyarországon ne csak az olcsó munkaerőt lássák, hanem használják ki a nálunk lévő kutatási és fejlesztési szellemi kapacitást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik