Nagyvilág

Segítenek az oroszok Amerikának

Oroszország kész arra, hogy támogatást nyújtson az Egyesült Államoknak és Európának afganisztáni béketeremtő tevékenységéhez - jelentette ki csütörtökön Rómában Dmitrij Medvegyev.

Az orosz elnök Silvio Berlusconi olasz kormányfővel folytatott megbeszélése után sajtóértekezleten jelezte: Oroszország kész rendelkezésre bocsátani területét csapatok átvonulása érdekében. Egyúttal más területeken, például gazdasági projektek megvalósításában, valamint katonák és rendőrök kiképzésében is hajlandó közreműködni.

Medvegyev hangsúlyozta: az amerikai és a többi külföldi csapatok küldetésének célja, hogy az ázsiai országban békét teremtsenek. Szerinte ez nagyon fontos, mert Afganisztánból egész Európára veszély leselkedik.

Az orosz elnök elmondta: Barack Obama amerikai elnök felhívta őt, és partnerként beszélte meg vele Afganisztánnal kapcsolatos újabb elképzeléseit. Medvegyev nagyra értékelt amerikai kollégája hozzáállását, és leszögezte: Moszkva kész támogatni “partnerei” erőfeszítéseit, amelyeknek keretében Oroszország akár területét is felajánlja tranzitútvonalként.

Moszkva már korábban engedélyezte, hogy hadfelszereléseket juttassanak orosz területen keresztül Afganisztánba.

Obama két napja jelentette be, hogy újabb 30 ezer amerikai katonát vezényel a közép-ázsiai országba; egyúttal közölte azt is: a tervek szerint Washington 2011 nyarán megkezdi csapatai kivonását Afganisztánból. Az elnök kérte szövetségeseit, hogy újabb 7 ezer fős csapatkontingenssel járuljanak hozzá a tálibok elleni harchoz. Eddig több mint húsz NATO-ország jelezte, hogy csatlakozik az Egyesült Államok afganisztáni csapaterősítési stratégiájához.

Medvegyev szerdán este érkezett Rómában. Csütörtökön Berlusconival írt alá több kétoldalú együttműködési szerződést, és várhatóan fogadja őt XVI. Benedek pápa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik