Külföld

A németek bűnszövetkezetnek minősítik a szélsőjobboldali csoportokat

admin
admin

2009. 12. 03. 18:33

Meghatározott feltételek alapján bűnszövetkezetté minősíthetőek szélsőjobboldali csoportok - mondta ki Németország legfelső bírósága, amelynek precedens értékű ítélete megkönnyíti az ilyen csoportosulások elleni nyomozást.

A karlsruhei székhelyű bíróság csütörtökön megsemmisítette a drezdai tartományi bíróságnak a Sturm 34 nevű “bajtársi egyesületre” vonatkozó ítéletét. A drezdai bírák 2008 augusztusában nem minősítették bűnszövetkezetnek ezt a neonáci csoportosulást, amelynek tagjai több, általuk ellenszenvesnek ítélt embert támadtak meg és sebesítettek meg Szászországban.

A drezdai bíróság súlyos testi sértés miatt egyenként elítélte a Sturm 34 tagjait. Fölmentette viszont őket a bűnszövetkezetben való részvétel vádja alól, arra hivatkozva, hogy csoportszinten nem talált közös szándékot, azaz a tagokat nem kényszerítették a támadásokban való részvételre.

A legfelső bíróság viszont úgy látja, hogy világnézeti vagy ideológiai hitvallásuk – például antiszemita vagy rasszista meggyőződés hirdetése – alapján is bűnszövetkezetté lehet nyilvánítani az ilyen szélsőjobboldali csoportosulásokat.
Németországban a bűnszövetkezetek tagjaira súlyosabb büntetést lehet kiszabni, és kevesebb bizonyíték is elégséges ahhoz, hogy a hatóságok nyomozást indítsanak ellenük.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.