Nagyvilág

Mengele-ikrekre bukkantak Brazíliában

Candido Godol brazil kisvárosban az ötvenes évektől rendkívüli gyakorisággal születnek a szőke, kék szemű ikerpárok. A rejtélyt kutató tudósok szerint nem kizárt, hogy a háború után egy évtizeden át Dél-Amerikában bújkáló Josef Mengele tovább folytatta kísérleteit.

Candido Godolban a szokásosnál ezerszer nagyobb gyakorisággal születtek többségében kék szemű, szőke ikrek. A 6 ezer lakosú brazil kisváros 80 családjában 38 ikerpár látott napvilágot – írja a Huffington Post.

A témáról a National Geographic által készített film archív dokumentumokra hivatkozva állítja, hogy az argentin hatóságok tudtak az országba menekült náci háborús bűnös minden lépéséről, ám a saját nevét használó orvost nem tartóztatták le. Mengele szabadon járhatott-kelhetett az országban, sőt, még gyógyszergyárat is alapíthatott. Mengele Dél-Amerika több országában is töltött rövidebb időt menekülése során.

A dokumentumfilmben nyilatkozó Jorge Camarasa argentin történész szerint Mengele növekedési hormont adott Candido Godol brazil kisváros terhes nőinek és genetikai kísérletet is végzett rajtuk annak érdekében, hogy minél nagyobb számban szülessenek „tökéletes árja egyedek”. A növekedési hormon köztudottan növeli az ikerszülés esélyét. A történész szerint az őrült orvos sikerre vitte kísérletét, a kisvárosban a mai napig érezteti hatását a genetikai beavatkozás.

Gerald Posner tényfeltáró riporter viszont megalapozatlannak tartja a feltételezéseket. Véleménye szerint semmilyen közvetlen bizonyítékot nem talált arra, hogy Mengele valóban járt volna Candido Godolban.

A megkérdezett helyiek viszont emlékezni véltek egy a terhes nőket kezelő orvosra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik