Nagyvilág

Visszaszereznék Koszovót

A Hágai Nemzetközi Bíróságon elkezdték tárgyalni a Koszovó függetlenségét vitató szerb beadványt.

A Hágai Nemzetközi Bíróság megkezdte a Koszovó függetlenségét vitató szerb beadvány tárgyalását. Az, hogy milyen döntést hoznak, meghatározó lehet Koszovó jövője szempontjából: újra Szerbia része lehet, vagy elnyerheti teljes függetlenségét – közli az Euractiv.com.

Vuk Jeremic szerb külügyminiszter bízik benne, hogy kimondják: nemzetközi jogi szempontból elfogadhatatlan Koszovó egyoldalúan, békeidőben kikiáltott elszakadása. „Szerbia deportálta Koszovó lakosságának felét, és meggyilkolt több mint 12 ezer embert” – Rame Manaj koszovói miniszterelnök-helyettes viszont ezzel érvel a függetlenség mellett.

Az EU 22 tagállama már elismerte az önálló Koszovót. Ciprus, Görögország, Románia, Szlovákia és Spanyolország azonban nem, mert attól tartanak, hogy a volt Jugoszláv autonóm terület függetlenedése példaként szolgálhat az esetleg elszakadásra vágyó egyéb kisebbségek számára. Hasonló okból Kína, Oroszország és Brazília sem ismeri el az ország önállóságát. Koszovó jelenleg tagja a Világbanknak és a Nemzetközi Valutaalapnak, az ENSZ tagjává váláshoz azonban további országok elismerésére lenne szüksége.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik