Nagyvilág

Pénzkivonásra szólították fel a muszlimokat

"A muszlimok vegyék ki pénzüket a svájci bankokból!" - kérte az uniós ügyekkel foglalkozó török államminiszter, mert az iszlámellenesség jelének tartja, hogy Svájcban mostantól tilos új minareteket építeni.

Felszólította a muszlimokat az uniós ügyekkel foglalkozó török államminiszter, hogy vegyék ki pénzüket a svájci bankokból, miután az országban népszavazáson döntöttek arról, hogy tilos új minareteket építeni.

“Meggyőződésem, hogy a svájci választók döntése nyomán muzulmán testvéreink átgondolják majd, hogy svájci bankokban tartsák-e a pénzüket” – vélekedett Egemen Bagis és arra kérte az érintett számlatulajdonosokat, hogy inkább török bankokat használjanak, amelyeket szerinte a gazdasági válság is kevésbé érintett. “A török pénzintézetek kapui nyitva állnak” – hangoztatta a miniszter, hozzátéve, hogy Svájcnak korrigálnia kellene a referendumon született “téves döntését”.

Daniel Cohn-Bendit európai parlamenti képviselő ugyancsak arra biztatta a gazdagabb muszlim országokat, hogy vonják ki vagyonukat a svájci bankokból. “Ürítsük ki a svájci kasszákat, és nézzük meg, akkor mit fognak tenni” – fogalmazott a Le Tempsnak.

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök, az iszlamista gyökerű AKP párt vezetője az Európában erősödő iszlámellenesség jeleként értékelte a svájci népszavazás kimenetelét, mert a választók 57,5 százaléka helyeselte, hogy ne engedélyezzék új minaretek építését hazájukban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik