Nagyvilág

Mégsem pofozott gyereket Basescu

Meghamisították azt a videofelvételt hatósági szakértők szerint, amelyen Basescu román államfő megütött egy gyermeket.

Számítógéppel hamisították meg azt a videofelvételt, amelyen Traian Basescu román államfő a képek tanúsága szerint szájon vágott egy kiskorút – erre a következtetésre jutottak a szakértői vizsgálatokat végző hatóságok.

Monopolhelyzetű cég ítélkezett

Az alig 16 másodperces felvételt a múlt héten tette közzé honlapján a Gardianul című napilap. A képeken Basescu látható a 2004-es elnökválasztás előtt Ploiesti városában tartott kampányrendezvényen, ahol a színpad szélén előrehajolva beszélget egy nővel, majd hirtelen szájon üti a nő mellett álló kiskorút.

A második mandátumra pályázó Basescu az elnöki hivatal nevében véleményezést kért a bűnügyi szakértői vizsgálatokban illetékes állami intézménytől. Romániában jelenleg ez a hivatal monopolhelyzetben van, hiszen más ehhez hasonló, engedéllyel működő intézmény vagy magáncég nem létezik.

Perel Basescu

Basescu szerdán kapta meg a vizsgálat eredményét, amit a televíziós kamerák nyilvánossága előtt ismertetett. Felolvasta a véleményezők következtetését, amely szerint “a felvétel meghamisítása érdekében számítógépes beavatkozás” történt.

Erről az állítólagos incidensről először – még a videofelvétel bemutatása előtt – a médiabirodalommal rendelkező Dinu Patriciu üzletember beszélt, aki köztudottan Basescu egyik legfőbb ellenfele. Basescu ugyanis a választási kampány idején, de már azelőtt is, Patriciut rendszerint “a politikusokat ellenőrzése alatt tartó, gyanús privatizációk haszonélvezőjének számító médiamogulok” közé sorolta.

Basescu már beperelte az üzletembert a felvétel miatt, és közölte, hogy a jogi eljárás során ezt a szakértői véleményezést is felhasználja majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik