Nagyvilág

Kettészakadhat Jeruzsálem

Az EU külügyminiszterei hamarosan tárgyalnak arról, hogy elismerjék Palesztinát . A javaslat értelmében Jeruzsálem két részre szakadna.

Az Európai Unió svéd elnöksége javasolni fogja, hogy az EU ismerje el az egyoldalúan kikiáltandó Palesztinát. A javaslat értelmében Jeruzsálem két részre szakadna – tájékoztat a Haaretz és az EUobserver.

A liberális izraeli napilap birtokába került egy tervezet, miszerint ragaszkodnának az 1967-es határokhoz. Azoktól csak akkor lehetne eltérni Izrael felosztásánál, ha abba a palesztin fél is beleegyezne. A javaslat értelmében Jeruzsálem megosztására is sor kerülne, hogy a tartós béke érdekében a város Izrael és Palesztina fővárosa is lehessen.

Izraeli politikusok szerint Izrael-ellenes propagandát folytatnak a svédek és az EU kockáztatja, hogy a jövőben
egyáltalán nem vonják be a közel-keleti rendezés folyamatába. Megpróbálják megakadályozni a tervezet elfogadását, de kevés esélyt látnak rá. Valószínűleg az unió külügyminisztereinek december 7-i találkozóján elfogadják a javaslatot.

Az EUobserver beszámolója szerint az uniós politikusokat meglepte a heves izraeli reakció. Catherine Ashton, az unió külügyi főtisztviselője állítja, hogy Jeruzsálem megosztásában teljes az egyetértés. Leila Shahid, az EU-hoz delegált palesztin nagykövet szerint Izrael az Európai Unió autonóm döntéshozatalát sérti a bírálattal.

További részleteket az FN Világnapló blogján olvashat!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik