Külföld

30 milliárdból 30 ezer katona megy Afganisztánba

admin
admin

2009. 12. 02. 06:56

Barack Obama bejelentette, hogy harmincezer újabb amerikai katonát küld Afganisztánba.

Harmincezer újabb amerikai katona Afganisztánba küldését jelentette be az amerikai elnök. Hangsúlyozta, hogy nemzetbiztonság okokból döntött így és a csapaterősítés csak ideiglenes.

“Afganisztán nincs elveszve, de az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat jelentette veszély továbbra is létezik, új merényletekre készülnek” – mondta, ezért “létfontosságú nemzeti érdeknek” nevezte az intézkedést. “Nem veszem könnyedén ezt a döntést” – tette hozzá és tisztelegett a katonák és családtagjaik előtt. Hozzátette, hogy a csapaterősítés csak 2010-ben 30 milliárd dollárba kerül.

Az új katonákat 2010 első félévében vonultatják fel, hogy felléphessenek a lázadókkal szemben és megvédjék a főbb településeket. Kizárva minden hasonlóságot az afganisztáni és a vietnami háború között, Obama kiemelte: a csapatok 18 hónap múlva, azaz 2011 júliusában megkezdik a hazatérést. “Ha nem gondolnám azt, hogy az Egyesült Államok biztonsága forog kockán Afganisztánban, örömmel adnék holnap parancsot valamennyi katona visszatérésére” – közölte.

A CNN szerint három éven belül szeretné befejezni a háborút, és visszarendelné a katonák többségét. A The Washington Post és a Politico online kiadása úgy tudják, hogy 34 ezer fős erősítés lesz. Mindenesetre az Afganisztánban állomásozó amerikaiak létszáma nemsokára meghaladja a 100 ezer főt.

“Miután nemzetközi erőfeszítésről van szó, kértem, hogy a szövetségesek is járuljanak hozzá a kötelezettségvállalásunkhoz” – mondta.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.