Nagyvilág

Brit vitorlázókat fogtak Iránban

Az iráni hatóságok megerősítették, hogy elfogtak öt brit állampolgárt, akik vitorlás hajóval az ország felségvizeire tévedtek a Perzsa-öbölben.

“A briteket a Forradalmi Gárda haditengerészete tartóztatta le. A Forradalmi Gárda kötelessége a külföldi erőkkel való szembeszállás, és őrizetbe vételük a Perzsa-öbölben” – jelentette ki Ali Reza Tangsiri, a Forradalmi Gárda haditengerészetének parancsnoka. Ramin Mehmanparaszt külügyi szóvivő ehhez annyit tett hozzá, hogy a hatóságok vizsgálják az ügyet.

A sportvitorlással Bahreinből Dubaiba tartó briteket még november 25-én tartóztatták fel és fogták el. A versenyhajó valószínűleg azért tartott Dubaiba, hogy részt vegyen a Dubai-Maszkat útvonalon megrendezendő vitorlásversenyen, s feltehetően figyelmetlenségből tévedt Irán felségvizeire.

Egy hasonló incidens miatt 2007 márciusában komoly diplomáciai viszály tört ki London és Teherán között. Akkor tizenöt brit haditengerészt fogott el az iráni haditengerészet, és csak egy hónappal később engedték őket szabadon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik