Külföld

A pakisztáni elnök átadta az “atomgombot”

admin
admin

2009. 11. 29. 12:38

A pakisztáni államfő, Aszif Ali Zardari átadta az ország atomfegyverzete fölötti ellenőrzést szombaton miniszterelnökének, Juszuf Raza Gilaninak, amely lépés a parlamenti jogkörök erősítését célozza - jelentette be vasárnap az iszlámábádi elnöki hivatal.

A kezdeményezés annak a 28 elnöki rendeletnek az egyike, amelyet Zardari most újra közzétesz – néhány helyen módosítva -, mivel a legfelsőbb bíróság érvénytelenítette az államfő elődjének, Pervez Musarrafnak a rendkívüli állapot keretében hozott döntéseit.

Az átadás közvetlen előzménye, hogy miközben Zardarit rengeteg bírálat éri országában, és az ellenzék a lemondását követeli, szombaton lejárt az a – Musarraf által 2007-ben kihirdetett, de törvénybe sohasem iktatott – amnesztia, amely mentesítette Zardarit és sok ezer más személyt a korrupciós vádak alól.

“Az Országos Parancsnoki Hatóságról (NCA) szóló rendelet módosítása után minden hatáskört és funkciót az NCA vesz át, s a nevében e hatásköröket és funkciókat a miniszterelnök látja el” – közölte Farhatullah Babar elnökségi szóvivő. Nem említette kifejezetten az atomfegyvereket, de szakértők és elemzők szerint az NCA felügyeli Pakisztán nukleáris arzenálját.

“Az, hogy az elnökség átadta az NCA ellenőrzését a kormányfőnek, óriási lépés a választott parlament és a miniszterelnök hatáskörének megerősítése felé” – mondta Babar. Akram Sejk neves jogász viszont úgy fogalmazott, hogy “az elnök azt a benyomást akarja kelteni, mintha megerősítené miniszterelnökét”, de “ez az átadás alapvetően kozmetikai jellegű”.

Az ország nukleáris programját, az atomfegyverek telepítését és használatát ellenőrző Országos Parancsnoki Hatóságnak tagjai a főbb miniszterek is a hadsereg, a haditengerészet és a légierő vezetői mellett, de a fegyvereket végül is a fegyveres erők kezelik és ellenőrzik az NCA nevében.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.