Nagyvilág

Irán fenyegetőzik: csökkentené az együttműködés mértékét

admin
admin

2009. 11. 29. 11:09

Az iráni parlament felszólította Mahmúd Ahmadinezsád kormányát, hogy szűkítse az együttműködést a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ).

A képviselők vasárnap vitatták meg a NAÜ kormányzótanácsának Iránt elmarasztaló határozatát, s döntöttek arról, hogy válaszul a kormánynak tervet kell kidolgoznia és előterjesztenie az együttműködés szintjének csökkentéséről.

A parlament kifejezte azon meggyőződését is, hogy a Biztonsági Tanácsnak vissza kell utalnia az iráni atomprogram kérdését a NAÜ elé.

A parlamenti vita nyitányában a házelnök arra figyelmeztetett, hogy országa “komoly mértékben csökkentheti együttműködését a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel”, ha a Nyugat nem hagy fel a nyomásgyakorlással és “nevetséges mézesmadzag-politikájával”.

Ali Laridzsáni éles szavakkal ostorozta az ENSZ szakosított szervezetét, amely pénteken határozatban ítélte el Iránt nukleáris politikája miatt. A befolyásos konzervatív politikus, Laridzsáni, aki korábban Irán főtárgyalója volt nukleáris ügyekben, politikai csalásnak” nevezte az újabb ENSZ-szankciókat lehetővé tévő határozatot.

“Az iráni parlament figyelmezteti az Egyesült Államokat és az 5+1 csoport (a Biztonsági Tanács öt állandó tagja és Németország) többi tagját, hogy nem szabad azt hinniük, hogy ezzel az idejétmúlt játszadozással újabb esélyt kapnak tárgyalásokra” – mondta Laridzsáni, felszólítva a vitatott atomprogramról Iránnal tárgyaló csoportot, hogy tartózkodjanak az olyan cselekedetektől, amelyek az iráni parlamentet és népet a “NAÜ-vel való együttműködés radikális szűkítésére” késztethetik.

A NAÜ kormányzótanácsa a hatok által előterjesztett, nagy többséggel – 25 igen, 3 nem és 7 tartózkodás mellett – elfogadott határozatában bírálta az iráni atomprogramot, és felszólította Teheránt, hogy függessze fel újabb urándúsító üzemének építését.

Irán titokban kezdte el építeni az üzemet a Kúm közelében, s erről csak szeptemberben adott tájékoztatást. Laridzsáni szerint a Nyugat kedvezően is értékelhette volna a kúmi üzem felfedését, ám ehelyett ürügyként használta a NAÜ-határozat elfogadásához.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Hódmezõvásárhely, 2017. május 26.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter érkezik a hódmezõvásárhelyi polgármesteri hivatalhoz 2017. május 26-án. Orbán Viktor a Modern városok program keretében látogatott el Hódmezõvásárhelyre, ahol Almási István (Fidesz-KDNP) polgármesterrel aláírja a kormány és Hódmezõvásárhely közötti együttmûködési megállapodást.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán a fejét veheti Lázárnak

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.