Nagyvilág

Az űrhajósoknak is jutott pulyka

Bár az Atlantis űrsikló legénysége az "éléskamrában" lévő maradékkal akarta megülni a hálaadás ünnepét, az amerikai űrhajósokat mégis pulykavacsorát kaptak.

A küldetés végének közeledtével ugyanis találtak egy-két kibontatlan dobozt, ezek egyikében a várt tofu helyett füstölt pulykahús lapult, hozzá pedig édesített jamgyökér és fagyasztott kukoricakenyér is került az űrsikló fedélzetére.

A hálaadásnapi menü körüli “összeesküvést” nem a Földön szőtték, a NASA szóvivője, John Ira Petty szerint csak az történhetett, hogy a Nemzetközi Űrállomás (ISS) legénysége csempészte a finomságot az űrsiklóba, mielőtt az szerdán levált az ISS-ről.

A NASA egy korábbi küldetés során juttatott pulykavacsorát a Nemzetközi Űrállomásra, mivel tudták, hogy legalább egy amerikai az űrben tölti a legjelentősebb amerikai ünnepet. Az ISS-nek jelenleg Jeffery Williams személyében egy amerikai lakója van, ő két orosz, egy belga és egy kanadai űrhajóssal osztozik az ISS-en. Az Atlantis legénységének meglepetés vacsorájáról tehát minden bizonnyal Williams tehet.

Az űrsikló legénységének azonban a Földön is jut egy kevés az ünnepi hétvégéből, az Atlantis ugyanis a tervek szerint pénteken landol.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik