Nagyvilág

A Szovjetunió pénzelte az új EU-külügyminisztert?

Catherine Ashton bárónő, az EU leendő kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja korábban a nukleáris leszerelésért küzdő CND brit szervezet kincstárnokaként kaphatott támogatásokat a Szovjetuniótól a hidegháború alatt - állítja a Brit Függetlenség Pártjának vezetője. Mások azzal vádolják, hogy kommunista.

Nigel Farage képviselő az Európai Parlament lépcsőjén tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: „abban az időben a CND kiemelkedően nagy támogatásokat kapott melyek forrását nem nevezték meg. Farage szerint Lady Ashtonnak felelnie kell arra a kérdésre, hogy elfogadott-e bármilyen támogatást a nyugati demokráciák ellenfeleitől. A pártelnök továbbá nem tarja jó ötletnek, hogy az a személy, aki az Európai Uniót nemzetközileg képviseli, egy ilyen szervezet tagja volt” – idézte a Times.

Lady Ashton helyett szóvivője reagált a vádakra: „Ez több mint 25 éve volt és 1983 óta a bárónő nem tagja és nem áll kapcsolatban a szervezettel. A CND munkatársaként nem járt a Szovjetunióban, nem volt kapcsolata a Szovjetunióval, valamint nem fogadott el pénzt vagy bármilyen támogatást tőlük. Az első látogatása Oroszországba már az EU kereskedelmi biztosaként történt.”

A Times értesülései szerint több EU tagállamban és volt kommunista országban nem nézik jó szemmel Ashton bárónő kinevezését a CND-ben betöltött szerepe miatt, így további meghallgatások várhatóak az Európai Parlamentben.

Krisjanis Karins litván EP-képviselő kifejtette: „Olyan információkat hoztak nyilvánosságra amelyek szerint Baroness Ashton egy marxista csoport tagja volt. Ha ez igaz, akkor ez az ügy felháborító” – idézte a lap Karinst. Hynek Fajnon cseh EU-képviselő szerint nem kétséges, hogy a Kreml támogatta CND munkásságát, és ha ebben Lady Ashto,n mint a szervezet kincstárnoka, szerepet játszott, akkor szerinte hatalmas botrány várható.

A lap megszólaltatta CND vezetőjét, Kate Hudsont is. Ő elmondta: „a nukleáris fegyverek támogatói többször hasonló vádakkal támadták a szervezetünket, melyek soha nem bizonyultak valósnak, ezért most az ügyvédinkkel konzultálva pert fontolgatunk a Brit Függetlenség Pártja ellen”. A szervezet vezetője továbbá elmondta, hogy több ezer felajánlás érkezett hozzájuk a hidegháború alatt, melyeket magánszemélyek küldtek, de soha nem érkezett pénz külföldi nagyhatalmaktól vagy pártoktól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik