Nagyvilág

Nem engedné a templomi bulizást a Vatikán

Eladhatóak vagy lebonthatóak a hívek által nem látogatott templomok, de nem alakíthatóak át éjszakai szórakozóhellyé, mint például Magyarországon - közölte csütörtökön a Vatikán "kulturális minisztere".

Gianfranco Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke Vatikánvárosban újságíróknak elmondta: tekintettel a hívek számának csökkenésére – amely szerinte Róma központjában is megfigyelhető – a különösebb művészi értéket nem képviselő és csak túl drágán felújítható templomok eladhatóak vagy lebonthatóak.

Ravasi megjegyezte, hogy a Vatikán erre nem adott általános érvényű irányelveket, minden esetben egyedi döntést kell hozni, a templomok sorsáról pedig a nemzeti egyházak püspöki konferenciái hivatottak határozni.

Ravasi elismerte, hogy egyes templomok fenntartása túl sokba kerülhet az egyházmegyéknek, mégis a “legnagyobb körültekintésre” intette a szentélyek sorsáról döntő illetékeseket.

A bíboros többek között egy magyarországi templommal példálózott, amelyet elmondása szerint “night-clubbá alakítottak át, az oltáron pedig vetkőzőszámokat mutatnak be”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik