Nagyvilág

A kalózok sem tudnak a görög hajóról

Szomáliai kalózok csütörtökön bejelentették, hogy elengedték a birtokukban lévő, Ariana nevű görög teherhajót, a hajótulajdonos viszont ezt a bejelentést kategorikusan cáfolta, mondván, hogy az Ariana továbbra is a kalózok fogságában van.

“Az elmúlt négy nap során folytatott intenzív tárgyalások után az Ariana szabad, miután kifizettek 3,7 millió dollárt – közölte csütörtök délután egy szomáliai kalóz a Mogadishutól 300 kilométerre északra fekvő Harardhere faluban.

A hajó tulajdonosa tagadta ezt az értesülést, és az Ecoterra International nevű, a szomáliai kalózkodás figyelésére szakosodott civil szervezetre hivatkozva közölte, hogy a hajó továbbra is a kalózok kezén van. A huszonnégy fős ukrán személyzettel, máltai zászló alatt közlekedő teherszállító több mint fél éve került a tengeri rablók fogságába.

Októberben a kalózok azt mondták, hogy már megegyeztek 3,5 millió dolláros váltságdíjról. Egy Abdinor nevű kalóz most kijelentette, hogy többnapos tárgyalás után szabadon engedték az Arianát. Az All Oceans brit vállalat tulajdonában lévő teherhajó, amelyet május 2-án kerítettek hatalmukba tengeri rablók az Indiai-óceánon, Brazíliából tartott a Közel-Keletre tízezer tonnás szójarakománnyal a fedélzetén.

Spirosz Minasz, az athéni székhelyű All Oceans cég igazgatója kijelentette: ahhoz, hogy elengedjék a hajót, váltságdíjat kellett volna fizetni, márpedig semmit sem fizettek, és a ha a legénységet valóban elengedték volna, a kapitány már tájékoztatta volna őket. Az ukrán külügyminisztérium sem erősítette meg, hogy a hajót elengedték volna.

Október végén az ukrán tengerészek hozzátartozói kérték a túszejtőket és a hajótulajdonost, hogy gyorsítsák fel a tárgyalásokat, mert nagyon nehezzé váltak az életkörülmények a fedélzeten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik