Külföld

Cipődobálás a szerb parlamentben

admin
admin

2009. 11. 26. 15:08

Cipődobálásig feszültek a Vajdaság statútuma körüli politikai ellentétek csütörtökön a szerb parlamentben.

Először az ellenzéki Szerb Radikális Párt (SRS) egyik képviselőnője, Gordana Pop Lazic vágta hozzá lábbelijét az ülést vezető hölgytársához, Gordana Comic parlamenti alelnöknőhöz, mivel az megintette az éppen felszólaló Aleksandr Martinovic SRS-képviselőt, majd szünetet rendelt el. Miközben Comic felállt székéből, hozzávágta cipőjét a képviselőnőhöz.

A történet a hírügynökségek tudósításai ellenére is kibogozhatatlan. Annyi biztos csak, hogy az észak-szerbiai tartomány új alaptörvénye körüli vita heves indulatok közepette zajlik a belgrádi törvényhozásban. Az első cipődobás akkor történt, amikor a Szerb Ortodox Egyház egyik vezetőjének, Irinej bácskai érseknek a statútummal kapcsolatos, a parlamenthez írt leveléről folyt a vita.

A múlt év őszén Újvidéken elfogadott törvény most került a belgrádi törvényhozás napirendjére. Szerbiában nagyon erős érzelmi vihart váltott ki, sokan az északi autonóm tartomány elszakítására tett lépést látnak benne. Az eddigi jelek szerint azonban a parlamenti többséget adó pártok hajlanak az elfogadására.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.