Külföld

Több jut válságkezelésre az IMF-nél

admin
admin

2009. 11. 25. 11:37

Százmilliárd dollárral, 600 milliárd dollárra bővül a Nemzetközi Valutaalap (IMF) úgynevezett új hitelezési alapja (NAB), amely a világméretű gazdasági válság hatásainak kezelését szolgálja.

Az alapot feltöltő 26 tagország és intézmény képviselői megállapodtak arról, hogy az eredetileg tervezett 500-ról 600 milliárd dollárra bővítik a NAB-ot. A hozzájárulók körét is növelni szeretnék, erről az igazgató tanács dönt majd.

Brazília, Oroszország, India és Kína alkotta csoport már jelezte, hogy hajlandóak hozzájárulást fizetni,
de cserébe nagyobb beleszólást kérnek az IMF ügyeibe. Ha ez a példátlan eset megtörténne, jelentősen módosulnának a szervezeten belüli erőviszonyok és megtörne a gazdag, iparosodott államok dominanciája.

A NAB létrehozását 1995-ben, a mexikói pénzügyi válság után kezdeményezték a világ hét vezető gazdaságát tömörítő G7 csoport országai a kanadai Halifaxben tartott csúcsértekezletükön. Az IMF igazgató tanácsa 1998-ban nyitotta meg az alapot, amelyből mostanáig egy állam, Brazília kapott támogatást a dél-amerikai ország 1998-99-es válsága során.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.