Külföld

Hazudtak az iraki háborúról

admin
admin

2009. 11. 25. 06:50

A brit kormány szándékosan félretájékoztatta a közvéleményt az iraki háború valódi céljával kapcsolatban – írja a The Sunday Telegraph. Olyan dokumentumok birtokába jutott a lap, amiből kiderül, hogy a katonai akciót nem készítették elő kellőképpen.

A kiszivárgott, titkos jelentés az iraki háborúban való brit részvételt vizsgáló parlamenti bizottság számára készült és a hadsereg magas rangú tisztjeivel készített interjúkból, bevetések utáni jelentésekből áll. Kiderül belőle, hogy a Blair-kormány félrevezette a közvéleményt.

Miközben Tony Blair azt hangoztatta, hogy nem akarja megdönteni Szaddám Huszein rezsimjét, és nem készül támadást indítani Irak ellen, a hadsereg már 2002 februárjától az ország lerohanásának tervein dolgozott. Ezt szándékosan eltitkolták a közvélemény elől.

A katonai vezetés számos súlyos hibát és mulasztást követett el rosszul megtervezett akciók során. Előfordult, hogy katonák csupán öt tölténnyel indultak a frontra. Megfelelő szállítóeszköz híján több katonát civil gépekkel vittek Irakba, de volt, akitől a repülőtéri hatóságok elkobozták a kézipoggyászként feladott fegyvereket. Továbbá a britek rádiói déltájban rengetegszer felmondták a szolgálatot a hőség miatt.

Az előkészületlenség és a szervezetlenség mértékét az is mutatja, hogy a háború utáni újjáépítés terveit csak három héttel a támadás megindítása után kezdték kidolgozni. Nem volt semmilyen előzetes elképzelés, hogy Bagdad elfoglalása után mit kell majd tenni. A jelentés kitér arra, hogy a katonák nem voltak felkészülve a civil lakosság a genfi egyezményekben megkövetelt védelmére sem.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.