Nagyvilág

Ficót visszafogadják Európába

A legerősebb szlovák kormánypárt, a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer) az Európai Szocialisták Pártja (PES) decemberi prágai kongresszusán várhatóan felvételt nyer a tömörülés teljes jogú tagjai közé - értesült az Új Szó című szlovákiai magyar napilap.

A Smer ideiglenes tagságát három éve függesztették fel, amikor koalíciót kötött a Szlovák Nemzeti Párttal (SNS). Azóta viszont Ficóéknak nemcsak a felfüggesztés visszavonását, de a jelek szerint a teljes jogú tagságot is sikerült kilobbizniuk.

A pozsonyi lap szerint ebben a kérdésben a Jirí Paroubek vezette cseh szociáldemokraták mellett a német és az északi államok baloldali pártjai voltak a Smer legnagyobb szövetségesei. A tagságot a Magyar Szocialista Párt (MSZP) mindvégig ellenezte – decemberben is ellene fog szavazni –, de a tiltakozók tábora fokozatosan csökkent.

Magyarországi források a döntés kapcsán manipulációt is emlegetnek. A PES elnöksége ugyanis, amely a napokban döntött a Smer teljes jogú tagságának megadása mellett – a végső döntést a kongresszus hozza meg –, a kérdést az elnökségi ülés legvégén tűzte napirendre, amikor a jelenlevők többsége már távozott.

Az Új Szónak nyilatkozó Tabajdi Csaba (MSZP) szerint a Smer felvételét javaslók azzal érveltek, hogy a párt jól szerepelt a megyei választásokon, és a Smer hatására csökkent Ján Slotának, a Szlovák Nemzeti Párt elnökének a támogatottsága. Tabajdi kis esélyt lát arra, hogy a Smer tagfelvételét sikerülne megakadályozni. Az egyes tagpártok ugyanis nem rendelkeznek vétójoggal.

Tabajdi szerint nem világos, hogyan állnak a kérdéshez az olyan nemzeti pártok, melyek korábban ellenezték a Smer felvételét. A francia, a vallon és a flamand szocialisták képviselői nem voltak jelen az elnökség ülésén” – mondta az MSZP európai parlamenti képviselője. Az Európai Szocialisták Pártjának kongresszusát december 7-8-án tartják Prágában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik