Nagyvilág

Feltörték a klímaszervert

Informatikai kalózok törték fel az East Anglia egyetem éghajlat-kutató egységének (Climate Research Unit - CRU) szerverét, néhány nappal a koppenhágai klímaértekezlet előtt.
A CRU éghajlat-kutatóinak levelezését fedték föl - számol be a Le Monde.

A hackerek egy orosz szerveren tették közzé azt a levelezést, amelyet a CRU éghajlat-kutatói amerikai és európai kollégáikkal folytattak. Ezzel a klimatológusok lejáratása volt a céljuk, de 1073 üzenetből csak egyetlen, a konkrét összefüggésekből kiragadott idézet kelthet zavart.

Phil Jones, a CRU igazgatója ugyanis egy 1999-es e-mailjében azt írta partnerének, hogy trükköt alkalmazott egy olyan eltérés „álcázására”, amely bizonyos adatsorokban mutatkozott a fák évgyűrűi és a hőmérséklet között. Jones ezzel kapcsolatban közleményt adott ki, amiben elismerte, hogy ő küldte az emailt, de a „trükk” szó alkalmazását azzal indokolta, hogy a tudósok közötti „bizalmas nyelvezetben” az egyszerűen „intelligens megoldásra”, magyarázatra utalt.

A CRU visszautasítja, hogy nyilatkozzon a lopott dokumentum hitelességéről. Mindenesetre az ügy a „klímaszkeptikusok” és a szakértők közötti viszály hevességéről árulkodik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik