Külföld

Szerződést írnak a német bevándorlókkal

admin
admin

2009. 11. 24. 19:51

A bevándorlókkal szemben támasztott elvárások hivatalos, szerződésben történő rögzítését tervezi a német kormány.

Maria Böhmer, a konzervatív-liberális koalíció államminiszteri rangban lévő integrációs megbízottja azt az elvárást fogalmazta meg, hogy az új bevándorlóknak a jövőben kötelezettségeket kell vállalniuk a társadalomba történő beilleszkedésre. Ezzel összefüggésben bejelentette: a kormány egyfajta kötelező jellegű integrációs szerződés bevezetését tervezi.

Az integrációval, illetve a tervezett szerződéssel kapcsolatban kétirányú utcáról beszélt. Hangsúlyozta, hogy a bevándorlók számíthatnak az állam segítségére, illetve támogatására. „A szerződésnek azonban tartalmaznia kell azt is, hogy mi mit várunk el tőlük” – jelentette ki Maria Böhmer, hozzátéve: aki tartósan Németországban akar élni és dolgozni, annak „igent kell mondania az országra”.

Ennek kapcsán a többi között utalt a német nyelv ismeretére, továbbá a társadalmi együttélés alapvető szabályainak elfogadására. A külföldieknek egyidejűleg állást kell foglalniuk az olyan általánosan elfogadott értékek mellett, mint a véleménynyilvánítás szabadsága és a nők egyenjogúsága.

A szóban forgó integrációs szerződés bevezetését tartalmazza a kormányon lévő konzervatívok és a liberálisok koalíciós megállapodása. A koalíciós egyezmény célul tűzte ki azoknak a szükséges integrációs intézkedéseknek a kidolgozását, amelyek elősegítik a külföldiek sikeres társadalmi, továbbá munkaerő-piaci beilleszkedését, és ezek keretében említi a szóban forgó elvárásokat is. Esetleges szankciókról ugyanakkor a szerződés nem tesz említést.

Szakértők szerint egyes uniós tagállamokban már érvényben vannak hasonló integrációs szerződések, így Ausztriában és Hollandiában is, míg Franciaország ugyancsak a „német úton” indult el. Németországban megközelíti a 15 milliót a migráns hátterű letelepedettek száma. Az egymást követő kormányok nagy súlyt helyeztek a bevándorlók integrációjának előmozdítására, ennek ellenére az több súlyos problémát vet fel.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.