Nagyvilág

Megverhető Basescu

A romániai elnökválasztáson leadott szavazatok csaknem teljes feldolgozása után 1,25 százalékra zsugorodott Traian Basescu előnye a második helyen végzett szociáldemokrata Mircea Geoanával szemben.

A román Országos Választási Iroda (BEC) a szavazókörzetek 99,92 százalékából összesítette a szavazatokat kedden délelőttig. Ezek szerint a Demokrata Liberális Párt (PD-L) által támogatott Traian Basescu a voksok 32,42 százalékát kapta meg, a Szociáldemokrata Párt (PSD) által támogatott Mircea Geoana pedig 31,17 százalékos eredményt ért el.

Harmadik helyen végzett a liberális Crin Antonescu, aki a szavazatok 20,02 százalékát gyűjtötte össze. Őt követi a sorrendben Corneliu Vadim Tudor, a Nagy-Románia Párt (PRM) jelöltje, akire a szavazók 5,55 százaléka voksolt.

Megőrizte ötödik helyét Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltje, aki azonban négy százalék alá csúszott az előző napi részeredményekhez képest. Az RMDSZ jelöltje mintegy 373 ezer szavazatot kapott, ami az összesen leadott voksok 3,83 százalékát jelenti.

A függetlenként induló Sorin Oprescu bukaresti főpolgármester a szavazatok 3,18 százalékát gyűjtötte össze, George Becali, az Új Generáció Pártjának vezére a választók 1,91 százalékát tudhatja maga mögött. A többi jelöltnek egy százalék alatti eredménnyel kell beérnie.

Mivel a második fordulóba csak a két legtöbb voksot szerző jelölt juthat tovább, így Basescu és Geoana mérkőzhet majd meg. A romániai magyarok várhatóan a jelenlegi államfőre adják majd voksukat, Mircea Geoanát ugyanis magyarellenesnek tarják. A volt külügyminiszter különösen a státustörvény magyar–román vitái során tett nyilatkozataiért vált népszerűtlenné a magyar közösségben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik