Nagyvilág

Keresztényeket támadnak Egyiptomban

A felső-egyiptomi Kena tartományban több napja muszlimok támadják a helyi keresztényeket, a rendőrség egyelőre tehetetlen.

A zavargások szombaton törtek ki, amikor Farsat falu rendőrsége elfogott egy keresztény (kopt) fiatalt, akit egy mohamedán lány megerőszakolásával gyanúsítanak. A hírre a környékről több százan a rendőrség épülete elé gyűltek és követelték a fiatal kiadását, amit a rendőrség megtagadott. A feldühödött tömeg erre kőzáport zúdított az épületre.

Az államügyészség hétfőn mintegy félszáz randalírozó őrizetbe vételét rendelte el, akik közül időközben 18-at elengedtek. A környék összesen nyolc falvában azonban erőszakos cselekedetekre került sor, kopt üzleteket és lakóházakat támadnak meg, gyújtanak fel. A tartományban nem szokatlanok az Egyiptom lakosságának kilenc százalékát kitevő keresztények (zömmel koptok) elleni támadások. A muszlimok általában az „engedély nélkül” felépített templomokat vagy a muszlimok és a keresztények közötti magánéleti kapcsolatokat nehezményezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik