Nagyvilág

Már nem hisznek a magyar érdekben Erdélyben?

A romániai magyar lapok szerint a papírforma érvényesült a román elnökválasztás első fordulóján. Kelemen Hunor szereplésével kapcsolatban kiemelik: elmaradt a várttól, ami azt mutatja, hogy nem sikerült mozgósítani a magyar szavazókat. Az egyik lap odáig megy, hogy szerintük már nem járulnak az urnákhoz Erdélyben a „magyar érdek” miatt.

Véget ért hát a választási verseny első felvonása: ha az exit poll eredményeket a végeredmény is megerősíti, az azt jelenti, beigazolódott a papírforma. Így továbbra is az egykori kommunista párt két utódpártjának valamelyike adja az ország első számú közméltóságát – írja a kolozsvári Krónika a vasárnapi román elnökválasztásról.

Nem mozdultak a magyarok

A lap hozzáteszi: a nagyarányú részvétel és a számos csalási kísérlet is jelzi: az elnökválasztás nem csupán a pártok, de a polgárok számára is hatalmas téttel bír. Magyar szempontból ugyanakkor ismét csak nem sikerült a mozgósítás: a jelentős magyar lakossággal rendelkező megyék adatai jelzik, hogy a magyar közösség nem érezte a „sajátjának” az elnökválasztást.

A Krónika hasábjain Balogh Levente kifejtette: egyik jelölt ígéretei sem hatották meg a magyar voksolókat, még úgy sem, hogy ezúttal is volt közöttük magyar. A székelyföldieket a jelek szerint egyik magyar politikai oldal sem bírta meggyőzni: sem az MPP, amely a jelenlegi államfő mellett állt ki, sem az RMDSZ, amely Kelemen Hunor személyében olyan jelöltet állított, aki nem rendelkezik a nagy „öregekéhez” hasonló ismertséggel és elismertséggel a magyarok körében.

Már nincs magyar érdek

Keményebben fogalmaz a manna.ro című romániai magyar lap. „Valamit nagyon másként kéne csinálni. A rommagyar politika csőréből kihullott a sajt, kérdés, hogy mikor szalad el azzal a könnyű prédára leső tucatnyi róka valamelyike. Ha lenne Tőkésben és Szász Jenőben kellő higgadtság és bölcsesség, felmérné, hogy Kelemen Hunor és az RMDSZ hétvégi gyengülése az ő politikai halálukat jósolja. Az erdélyi magyar választó nem fog többet urna elé járulni csak azért, mert szavazata magyar érdek. A „magyar érdek” tartalma (hála a teljes politikai közösségünknek) lejárt, elhiteltelenedett, ellaposodott” – írja a manna.ro publicistája.

Hozzáteszi: amit most Kelemen Hunor elért, azt nem azért érte el, mert a „magyar érdeket” képviselte, ahol erre volt felépítve a kommunikációja (a Székelyföldön), ott az emberek távol maradtak az urnáktól. Azért ért el annyit, amennyit, mert volt még más is a tarsolyában. Mert a nemzeti tartalmon túl volt egy országos üzenetcsomag is.

„És ezen a ponton számoljunk el egy kicsit a Székelyföld-mítosszal is. Az örök hátország illúziójával. A mindig megszólíthatók közösségével” – fogalmaz a manna.ro.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik