Külföld

Diszkriminálják az észak-koreai és iráni diákokat

admin
admin

2009. 11. 23. 16:23

A norvég hatóságok attól tartanak, az érintett diákok atomfegyvert építenek majd majd, ezért megtiltották nekik, hogy informatikát tanuljanak.

A norvég hatóságok megtiltották ősszel több észak-koreai és iráni diáknak, hogy egyetemi tanulmányokat folytasson informatikai szakterületen – jelentette hétfőn az NRK norvég rádió.

A norvég külügyminisztérium megtagadta a tartózkodási engedélyt két észak-koreai diáktól, aki a Stavangeri Egyetem doktori képzésére jelentkezett. A hatóságok attól tartottak, hogy a diákok tudásukat esetleg a phenjani rezsim szolgálatába állíthatják és közreműködhetnek tömegpusztító fegyverek előállításában. Az NRK úgy értesült, hogy egy iráni illetőségű egyetemi hallgatónak szintén a norvég rendőrség közbenjárása miatt kellett megszakítania a műholdak technológiájával kapcsolatos tanulmányait.

Az oslói külügyminisztérium az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyik júniusi határozatára hivatkozott, amely felszólította a tagállamokat, hogy észak-koreai állampolgároknak ne adjanak át olyan ismereteket, amelyeket atomfegyver előállítására lehet felhasználni. A Stavangeri Egyetem ugyanakkor túlzónak tartja a minisztérium lépését, arra hivatkozva, hogy mindaz, amit az intézményben tanítanak, lényegében a világhálón is hozzáférhető.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.