Nagyvilág

Elkezdődött a román elnökválasztás

Megnyitották a szavazóhelyiségeket vasárnap reggel mintegy 18,3 millió román állampolgár számára, hogy megválasszák az ország államfőjét a következő ötéves időszakra, és népszavazás keretében állást foglaljanak arról: akarják-e egykamarássá alakítani a parlamentet és csökkenteni a honatyák létszámát.

Több mint 21 ezer szavazóhelyiséget rendeztek be erre az alkalomra.

A bukaresti kommentárok meglehetősen szkeptikusak a várható részvételi arányt illetően.

A tavaly év végi parlamenti választásokon a szavazásra jogosultaknak mindössze 39,26 százaléka jelent meg az urnák előtt.

Az alacsony részvétel érvénytelenné teheti a Traian Basescu államfő által kiírt népszavazást arról, hogy a jelenleg két házból – a képviselőházból és a szenátusból – álló törvényhozó testületet egykamarássá alakítsák-e át, és hogy a honatyák létszámát a jelenlegi 471-ről 300-ra vagy annál is kevesebbre csökkentsék-e.

Egy referendum ugyanis csak akkor érvényes, ha a szavazásra jogosultaknak legalább a fele plusz egy fő megjelenik, és igennel szavaz (ez esetben több mint 9 millió ember).

A húsz évvel ezelőtti rendszerváltás óta ez lesz a hatodik elnökválasztás Romániában, de most először rendezik azt elkülönítve a parlamenti választásoktól. Korábban ugyanis az államfő hivatali ideje megegyezett az adott parlamenti ciklussal, később változtatták öt évesre az elnöki periódust.

A vasárnapi első forduló két első helyezettje a december 6-i második fordulóban mérkőzik meg egymással.

Basescu maga is indul az elnökválasztáson a Demokrata-Liberális Párt (PD-L) támogatásával, hogy másodszor is államfői megbízatást nyerjen. Az elnöki poszért összesen 12 jelölt indul harcba.

Az urnák helyi idő szerint reggel 7 órakor (magyar idő szerint 6 órakor) nyitottak, és este kilenckor (magyar idő szerint 8 órakor) zárulnak. Rögtön ezután a közzéteszik az exit-poll eredményeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik