Nagyvilág

Cigányzenével zárult a magyar évad Amerikában

Nagy sikerű roma-afroamerikai világzenei koncerttel zárult az amerikai magyar kulturális évad szombat este New Yorkban; az eseményen - akárcsak az évad januári nyitókoncertjén - jelen volt Hiller István kulturális miniszter.

Ez volt az utolsó koncert a manhattani Peter Norton Symphony Space zenei színházban rendezett Fire + Fire elnevezésű háromnapos fesztiválon, amely a roma és a fekete kisebbség zenei kultúráját állította párhuzamba.

A rangos New York-i és washingtoni helyszíneken rendezett évad ezzel mintegy cigányzenei keretet kapott, hiszen a január végi megnyitón a Budapesti Fesztiválzenekar a cigányzene köré épülő koncertet adott a Carnegie Hallban.

A közönség állva tapsolva köszönte meg a szombat esti előadást. A programban nyolc magyarországi művész és egy művészcsoport debütált, a feketék örökségét hét amerikai művész közvetítette.

Az Extremely Hungary elnevezésű évad keretében 38 helyszínen 135 eseményt rendeztek a két tengerentúli nagyvárosban; a sokszínű programsorozat a magyar vizuális, előadói művészet és irodalom legjavát vonultatta fel a 20. század elejétől a napjainkig tartó időszakból.

Mintegy a fesztivál levezetéseként a dél-manhattani SoHo városrészben található magyar kulturális intézetben jövő januárig megtekinthető a Budapesttől a Bauhausig című, ezen a héten nyílt kiállítás, továbbá filmes, zenei és irodalmi programpaletta is színesíti még a New York-i és washingtoni kultúréletet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik