Nagyvilág

Génmanipulációt sürget a brit tanácsadó

"Nagy-Britanniának újra engedélyeznie kellene a tavaly leállított génmanipulációs kísérleteket" - jelentette ki Robert Watson, a brit környezetvédelmi, élelmiszerügyi és vidékfejlesztési minisztérium tudományos főtanácsadója. Hozzátette, a népességnövekedéssel milliókkal nőhet az éhezők száma, ha nem sikerül a jelenlegi gabonáknál ellenállóbb és nagyobb terményhozamú haszonnövényeket előállítani.

Watson arra hívta fel a figyelmet, hogy tovább folytatódik a demográfiai robbanás és a jelenlegi 6,5 milliárdról 9 milliárdra nőhet a Föld népessége. A folyamatot klímaváltozás is kíséri, ami megnehezíti a mezőgazdasági termelés hatékonyságának növelését. A jelenlegi terményhozamokkal számolva pedig kétséges, hogy miként juthat mindenki elég élelmiszerhez.

A főtanácsadó ezért elkerülhetetlennek tartja, hogy a kormány újra engedélyezze a befagyasztott géntechnológiai kísérleteket. A génmanipulált termények nem csak nagyobb termésátlagot biztosíthatnak, de jobban ellenállnak a szélsőségessé váló időjárási körülményeknek.

Watson javaslata nem aratott osztatlan sikert – írja a The Independent. Környezetvédők szerint ökológiai katasztrófához vezethet a génmanipulált fajták elterjedése. Zöld szervezetek figyelmeztetnek, hogy ott, ahol régóta génkezelt gabonát vetnek, már ki is alakultak fajták, ami ellenállnak a növényvédő szereknek. A napilap emlékeztet arra is, hogy az EU polgárainak többsége – 54 százalék – ellenzi a génmanipulált magvak használatát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik