Nagyvilág

Átvészelnek a bevándorlók

Az USA-ban dolgozó mexikói vendégmunkások jelentős összegekkel támogatják otthon maradt családtagjaikat. Az elmúlt hónapokban azonban sok illegális bevándorló elveszítette állását, így nem tud pénzt küldeni. Hazamenni nem akarnak, mert nehezen jutnának vissza, ezért most a család próbál nekik segíteni- írja a The New York Times..

A gazdasági válság miatt hatalmasra nőtt az amerikai munkanélküliség. Ennek a kisebbségek és a bevándorlók az igazi vesztesei, mert a fehérekné nagyobb arányban veszítették el a munkahelyüket.

Eddig a vendégmunkások támogatták a rokonokat: a hazaküldött pénz a mexikói háztartások bevételének 5,9 százalékát tette ki. Most – becslések szerint 13 százalékkal – visszaesett a Mexikóba küldött készpénz összege.

Az is megfigyelhető, hogy nőtt a Mexikóból az Egyesült Államokba küldött készpénz. Az illegális bevándorlók ugyanis nem nagyon akarnak hazamenni. Attól tartanak, hogy ha elhagyják az Egyesült Államokat, akkor a gazdasági növekedés megindulásakor nem vagy csak nehezen tudnak ismét beutazni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik