Nagyvilág

Nincs többé halálbüntetés Oroszországban

A halálbüntetés Oroszországban nem alkalmazható január 1-je, a korábbi moratórium letelte után sem - így döntött csütörtökön az orosz alkotmánybíróság, amely külön sajtóközleményben hangsúlyozta: nem a moratórium meghosszabbításáról, hanem a halálbüntetés végleges betiltásáról van szó.

A halálos ítélet kiszabására és végrehajtására egyaránt vonatkozó moratóriumot 1999-ben hirdette meg az alkotmánybíróság, mivel ez volt az egyik előfeltétele annak, hogy Oroszország csatlakozhasson az Európa Tanácshoz.

Az intézkedés arra az időre szólt, amíg az ország egész területén biztosítani lehet az esküdtszéki tárgyalást minden olyan vádlottnak, akinek a bűncselekményére a törvények értelmében halálbüntetés is kiszabható.

Az esküdtszéki bíráskodást az Oroszországi Föderáció területén utolsóként Csecsenföldön vezetik be január 1-jén.

Az Alkotmánybíróság állásfoglalását a legfelső bíróság kérte október 29-én kelt beadványában, mivel azok a feltételek, amelyekre a moratóriumot alapozták – az esküdtszéki bíráskodás bevezetése az Oroszországi Föderáció egész területén – 2010. január 1-jén teljesülnek.

A legfelső bíróság véleménye szerint az így előállt helyzet nem volt egyértelmű, ezért a bíróságok eltérő jogalkalmazását vonhatta volna maga után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik