Nagyvilág

Még nincs újinfluenza-járvány Csehországban

Nincs újinfluenza-járvány Csehországban. A megbetegedések aránya pillanatnyilag egyetlen régióban sem éri el a járványnak minősíthető szintet - közölte Michal Vít, Csehország tiszti főorvosa csütörtökön.

“Járványról csak akkor beszélhetnénk, ha 100 ezer lakosra több mint 2000 megbetegedés esne. Jelenleg ez a szám 1520 körül mozog” – fejtette ki a tiszti főorvos.

Hangsúlyozta: Csehországban nincs drámai helyzet, aggodalomra nincs ok. Az utóbbi hét folyamán régiónként eltérően 12-20 százalékkal emelkedett a fertőzések száma, ami megfelel az európai helyzetnek.

Dana Jurásková cseh egészségügyi miniszter a sajtóértekezleten bejelentette: nagyjából egymillió személy számára lesz elegendő a cseh kormány által megrendelt, újinfluenza elleni oltóanyag.

“Korábban két vakcinát számoltunk egy személyre. Szakértők szerint azonban elég egy adag, így több személyt tudunk beoltani mint terveztük” – mutatott rá a miniszter.

Az első 95 ezer vakcinát tartalmazó szállítmány a héten érkezett meg Csehországba, s az oltási kampányt a jövő hét elején kezdik meg.

Elsőnek a krónikus betegeket, majd a kiválasztott egészségügyi személyzetet, illetve a válságstábokban, kulcspozíciókban dolgozó állami alkalmazottakat oltják be.

A jóváhagyott program szerint egymillió ember kapja meg a vakcinát, míg további 2,5 millió vírusellenes gyógyszerekhez, illetve antibiotikumokhoz juthat.

A minisztérium legújabb kimutatása szerint Csehországban eddig mintegy 500 ember betegedett meg az újinfluenza vírusától, s hárman haltak meg a betegségben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik