Nagyvilág

A belga kormányfőt javasolja az EU soros elnöke

Azt javasolja az Európai Unió soros elnökségét betöltő Svédország a tagországok állam- és kormányfőinek, hogy a belga miniszterelnököt, Herman Van Rompuyt kérjék fel az uniós elnöki poszt betöltésére, az "EU-külügyminiszteri" tisztségre pedig a brit Catherine Ashtont válasszák - jelezték uniós diplomaták a csütörtök esti kötetlen csúcstalálkozó kezdete után.

Az EU állam-, illetve kormányfői azért gyűltek össze munkavacsorára, hogy kijelöljék az Európai Tanács elnökének, valamint az uniós diplomáciai apparátussal megerősített kül- és biztonságpolitikai főképviselőnek a személyét.

Az év eleje óta belga miniszterelnök Van Rompuy választása nem meglepetés, az elmúlt hetekben nyilvánvalóvá vált, hogy ő a legesélyesebb a posztra.

A tagállamok vezetőinek munkavacsorája előtt a szocialisták megállapodtak arról, hogy Ashtont javasolják a külügyi főképviselői posztra.

Egyes értesülések szerint lényegében már ki is bontakozott az egyetértés a két személy körül, miután a választást a legtöbb ország el tudja fogadni.

A két tisztség a decemberben életbe lépő Lisszaboni Szerződéssel jön létre az Európai Unióban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik