Nagyvilág

Helikopterről lőtték a kalózokat

Egy spanyol katonai helikopter tüzet nyitott azokra a szomáliai kalózokra, akik az általuk szabadon engedett Alakrana spanyol halászhajót és legénységét kísérték. Egy tartárhajó kapitánya pedig belehalt sérüléseibe a kalózok fogságában.

A spanyol légierő egyik tábornoka elmondta: az akció célja az volt, hogy elfogják a tengeri rablókat. A kalózok október 2-án a szomáliai partok előtt kerítették hatalmukba a spanyol halászhajót. Miután megkapták a 3,3 millió dolláros váltságdíjat, elengedték a vízi járművet annak 36 fős legénységével együtt. A tábornok szerint a helikopter – amely egy fregattról szállt fel – igyekezett a kalózok két csónakját használhatatlanná tenni. Ebben a két csónakban menekült el a túszejtő kalózok utolsó – mintegy tucat főből álló – csoportja a halászhajó fedélzetéről. A támadásban senki nem sérült meg.

Egy másik akcióban belehalt az eltérítéskor szerzett sebesüléseibe egy Virgin-szigeteki zászló alatt közlekedő tartályhajó kapitánya. A hajót hétfőn kerítettek hatalmukba a Seychelle-szigetekhez tartozó gazdasági övezetben szomáliai kalózok. Egy Szaid néven jelentkező kalóz azt mondta, hogy a kapitány kedd éjszaka belső vérzésben meghalt.

A Virgin-szigeteki tulajdonban lévő, több mint 22 ezer tonna vízkiszorítású MV Theresa VIII hajót hétfőn kerítették hatalmukba szomáliai kalózok, mintegy 330 kilométerre északnyugatra a Seychelles-szigetektől. Az EU-tagállamok járőröző hadihajói (EU NAVFOR) szerint a tartályhajó Mombasa felé tartott, de a kalózok eltérítették. Fedélzetén 28 észak-koreai matróz tartózkodik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik