Nagyvilág

A csehek is elkezdenek oltani

Megérkezett Csehországba a H1N1-es új influenzavírus elleni oltóanyag első szállítmánya - jelentette be az egészségügyi miniszter.

Dana Jurásková tárcavezető szerint a 95 ezer adag vakcinát kedden kapták meg. Ebből mintegy 45-50 ezer adagot már csütörtökön és pénteken szétosztanak az előre kijelölt háziorvosoknak, akik vasárnap megkezdik a krónikus betegségekben szenvedő személyek oltását. A betegek listáját a hatóságok az egészségbiztosítókkal együtt állították össze. A maradék vakcinával az egészségügyi dolgozókat oltják be. A kormány által már jóváhagyott oltási stratégiáról csütörtökön ad részletes tájékoztatást a minisztérium.

A cseh kormány egymillió adag vakcinát rendelt, amellyel elsősorban a krónikus betegségben szenvedőket (250 ezer), az egészségügyi személyzetet (137 ezer) és a fontos állami tisztségekben, válságstruktúrákban dolgozókat (113 ezer) oltják be. Juráskovának meggyőződése, hogy a kormány által megrendelt vakcina elegendő lesz, és fedezni fogja a szükségleteket.

Csehországban eddig három emberéletet követelt az új vírus, s összesen mintegy 400-an kapták meg a fertőzést. A szezonális influenzás megbetegedések száma pedig nem haladja meg a korábbi évek szokásos átlagát; járványról egyelőre nincs szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik