Nagyvilág

Milliónyi adatot loptak a brit T-Mobile-nál

Előfizetői adatok millióit adták el más cégek nevében eljáró ügynököknek a T-Mobile mobiltelefon-szolgáltató cég nagy-britanniai érdekeltségének alkalmazottai. A vállalat elismerte érintettségét a kibontakozó botrányban.

A brit információs kormánybiztos hivatala korábban csak annyit közölt, hogy vizsgálja a hat brit mobilszolgáltató egyikét előfizetői adatokkal végzett illegális kereskedelem gyanújával. Christopher Graham kormánybiztos első közleményében még nem nevezte meg a társaságot, arra hivatkozva, hogy ez befolyásolná az eljárás menetét. A brit piacon tevékenykedő többi szolgáltató – az 02, a Vodafone, az Orange, a 3 és a Virgin – azonban egymás után jelentette be, hogy nem érintett az eljárásban. Így a T-Mobile számára nem maradt más hátra, mint annak nyilvánosságra hozatala, hogy ellene folyik a vizsgálat.

A vállalat vezetése hangsúlyozta, hogy nem tudott az előfizetők adataival folytatott kereskedésről, és maga értesítette a hivatalt, amikor gyanút fogott. Az információs kormánybiztosi hivatal tájékoztatása szerint a T-Mobile alkalmazottai „jelentős összeg” ellenében adták el az ügyfelek adatait, köztük nevüket, lakcímüket, elérhetőségüket és előfizetési szerződéseik részleteit a közvetítőknek, akik azt a versenytársak nevében fellépő ügynököknek adták tovább.

A gyanút az keltette fel, hogy a T-Mobile számos ügyfele kapott telefonhívást ismeretlenektől, éppen szerződésének lejárta előtt. A hívók tudtak arról, hogy a hívott ügyfelek szerződése hamarosan lejár, és új, kedvezményes előfizetéseket ajánlottak más szolgáltatóknál. Michael Wills igazságügyi államtitkár a BBC-nek az eset kapcsán azt mondta: a kormány az ilyen ügyekben kiszabható büntetések jelentős szigorítását tervezi, beleértve a börtönbüntetés kirovásának lehetővé tételét.

A brit adatvédelmi törvény jelenleg ötezer font pénzbírság kiszabását teszi lehetővé ilyen bűncselekményekért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik